Defibrilator u Ravnoj Gori

U Ravnoj Gori je održana službena primopredaja AVD uređaja uz nazočnost donatora, sponzora te liječnika iz KBC Rijeka i KBC Rebro, a pored dobivenih korisnih informacija održana je i kratka demonstracija korištenja uređaja.

Time je Udruga „Veliko srce, malom srcu“ uspješno privela kraju prikupljanje doniranog iznosa od 25 tisuća kuna, kojima je  kupljen automatski vanjski defibrilator, važan kod reanimacije osoba pri srčanom zastoju.  Za pokretanje ove, hvale vrijedne, akcije zaslužna je članica Udruge,  Ravnogorka Martina Hlača, koja je okupila poduzetnike, lokalnu samoupravu, turističku zajednicu… Kako ističe Martina Hlača, idejom o kupnji AVD uređaja ponajprije su bili motivirani zbog potpore djeci i mladima s urođenom srčanom manom, kojih prema trenutnim saznanjima u Ravnoj Gori ima troje, no osim toga važno  je naglasiti da je uređaj na usluzi za cjelokupno stanovništvo ravnogorske općine, a isto tako treba o tome informirati i goste i izletnike koji dolaze u Ravnu Goru.  

Podsjetimo, automatski vanjski defibrilator, mali je prijenosni uređaj jednostavne primjene, sa zadaćom isporuke električne struje osobama koji imaju srčani zastoj uslijed poremećaja ritma. Način korištenja AVD  je vrlo jednostavan, sličan načinu primjene malih, ručnih vatrogasnih aparata koji se mogu naći u svim javnim zgradama, tvrtkama... Uz to, ormarići za AVD uređaj imaju u sebi telefonski modul i odmah po otvaranju automatski pozivaju hitnu pomoć.

Općina Ravna Gora sudjelovala je u kupnji iznosom od 5 tisuća kuna te je preuzela i obvezu održavanja dragocjenog uređaja. No, uređaj, ukupne vrijednosti od 25 tisuća kuna, nabavljen je zahvaljujući i ostalim donatorima: Turističkoj zajednici Općine Ravna Gora, ravnogorskim poduzetnicima te mještanima.

Defibrilator će u Ravnoj Gori biti pohranjen kod vatrogasaca te time dostupan 24 sata, dolaskom u sjedište ili pozivom na broj 818 478.

Uređaj je prilagođen ljudima koji ne moraju biti vrhunski medicinski profesionalci. Osobe mogu proći kratak tečaj i osposobiti se kako bi preko uređaja organizmu isporučile jedan elektro šok i tako spasile nečiji život dok ekipa hitne pomoći ne stigne na mjesto događaja. 

Za sve zainteresirane, 29. travnja 2017. godine u ravnogorskoj Osnovnoj školi biti će organizirana edukacija o korištenju i upotrebi AVD uređaja.

Centar velike zvijeri Gorski kotar bike Plodovi gorja Putovima Frankopana NP Risnjak
Centar velike zvijeri Gorski kotar bike Plodovi gorja Putovima Frankopana NP Risnjak

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.