Kupjak

Godine 2006.  naselje Kupjak proslavilo je 200 godina postojanja. Mjesto je dobilo ime po obližnjem Kupjačkom vrhu  ispod kojeg izvire rječica Kupica. Ime mu se mijenjalo: najprije je bio Kupak, pa Kupiak i na kraju Kupjak. Zanimljivo je da na svijetu postoje četiri mjesta sličnog naziva: 2 u Afganistanu, 1 u Iranu i 1 u Hrvatskoj. Po Greenwichu nalazi se na 45°23'32"N (sjeverne širine) i 14°53'09"E (istočne dužine). Nadmorska visina Kupjaka iznosi u prosjeku 800 m, od 784 m kod raskršća za Ravnu Goru do 815 m na vrhu Kavčeg Laza – pilana Mance.
Prvi doseljenici dolaze u Kupjak gradnjom Lujzinske ceste 1806. godine. To su obitelji Grbac, Mance, Pleše i Säger – Žagar. Prvu kuću sagradio je Gašpar Žagar nasuprot današnje Crkve sv. Vida. Već 1818. Kupjak broji 138 stanovnika, dok je ta brojka danas 270, i to 148 žena i 122 muškarca (prema posljednjem popisu iz 2001.). Gospodarska djelatnost počela je vrlo rano. Već prije 1850. godine između Kupjaka i Rogi na potoku Jasle izgrađena je prva pilana vodenica  vlasnika Mate i Ivana Bolfa.  Prestala je s radom 1903. kada su Ivan Bolf i Andre Kajfeš izradili parnu pilanu u središtu Kupjaka. Godine 1922. započela je s radom parna pilana na vrhu Kupjaka, čiji vlasnik je Josip Mance. Pogon je bio polustabilni lokomobil od 45 KS, koji je pogonio višesilnu jarmaču. Kupjak je poznat i po proizvodnji opeke i glinene robe, pa je tako već 1903. u središtu Kupjaka otvorena tvornica opeke i glinene robe, te izgrađena moderna parna pilana, koja je počela s radom iduće godine. Novi vlasnici ciglane dolaze 1907. Oni za proizvodnju opeka ugrađuju potisnu prešu s pogonom pomoću parnog stroja. 1919. kupjačka Lončaričeva ciglana je potpuno izgorjela. 1960. započinje ponovna izgradnja ciglane u Kupjaku, koja započinje s radom 1963.  i radi punih 19 godina.
Godine 1859. Vinko-Vicko Juretić otvara gostionicu u Kupjaku, koju su mještani nazvali «Mehana». Taj se izraz zadržao do danas. Tri godine poslije na Griču je određeno mjesto i za gradnju kapelice, na kojem su se dotad, točnije ispred velikog križa,  održavale mise na otvorenom uz blagdan Sv. Vida, svakog 15. lipnja u godini. Taj je svetac tako postao i zaštitnik Kupjaka. 1874. započinje izgradnja crkve koja je dovršena 1882., bez tornja sa zvonom na drvenom zvoniku, na mjestu prijašnje drvene kapelice.
Značajno razdoblje za Kupjak bila je 1869. godina i početak izgradnje željezničke pruge Karlovac – Rijeka. Te godine započelo se i sa probijanjem Kupjačkog tunela i to s tri strane: sa sjevera, juga i na sredini od gore sa Šahte. Vertikalno okno bilo je dimenzije 2.5 x 2.5 m i dubine 110 m. Sa sjeverne strane izgrađena je bolnica od koje je probijena cesta do Kupjaka i privozna cesta za odvoz i dovoz materijala za zazidavanje svoda tunela. Te godine Kupjak broji 506 stanovnika. Tada se u mjestu javila kolera, koju su, pretpostavlja se,  donijeli strani radnici. Od te bolesti u Kupjaku i okolnim mjestima umire mnogo mladih. Napokon, Kupjački tunel u duljini od 1222,70 m kao najveći izazov na pruzi Karlovac – Rijeka probijen je 1872 godine, a 1949. otvorena je i željeznička postaja Kupjak.
Godine 1884. otvorena je pučka škola u Kupjaku u kojoj je prvi poučavao učitelj Mihovio Prebeg.
Treba napomenuti da 1956. Kupjak dobiva vodovod i javnu rasvjetu. 
Kupjačka kulturna događanja započela su već daleke 1924. kada je osnovano tamburaško društvo, a djelovala su i dva glazbena sastava. Početkom pedesetih godina u Kupjaku je aktiviran sport i to skijanje i nogomet. Igralište NK «Runolist» nalazilo se na bivšem Bolfovom placu, a 1951. održano Prvenstvo Kupjaka u skijaškom trčanju. Danas u Kupjaku djeluje Sportsko društvo Kupjak, koje priređuje i sudjeluje na brojnim sportskim događajima u Kupjaku i na širem području regije. Kupjačani su i poznati inovatori pa tako Josip Klobučar 1952. gradi prve leteće modele aviona, koji lete pomoću propelera pognjenim s gumenim trakom. Klobučar je izradio i drveni foto-aparat, te sam izrađivao c/b slike Kupjaka i mještana veličine 6 x 6 cm, dok je 2006. Joseph Klobučar dobio službeni patent za izum letećeg tanjura kao prvi u svijetu.
Kupjačani imaju i karakterističan mjesni govor, kupjački idiom.
Započeli su i sa izradom alrauni, malih drvenih figurica čije porijeklo je priroda zavila u duboki misterij svog stvaranja, a koje donose sreću. ????? – objasni  konkretno. Time se prvi u Kupjaku počeo baviti Lovro Matković, nakon čega su uslijedili Franjo Matković, Vinko Paver i Nikola Jakovac.
Kupjak je doživio i neka ratna stradanja. U II. svjetskom ratu pri zračnom napadu na mjesto ubijene su tri žene, a uništene su Bolfova pilana, školska zgrada i 20-ak kuća. Niti Domovinski rat nije ga zaobišao. Srpski MiG-21 raketirao je  9. studenog.1991. Kupjak s dvije rakete. Na sreću nitko nije stradao. Prije toga neprijateljski mlazni zrakoplovi u dva su navrata pokušali uništiti kupjački TV toranj na Kupjačkom vrhu, također bez uspjeha.
Godine 1994. Kupjak potpada pod Općinu Ravna Gora gdje se nalazi i danas.
Autor teksta: Kristina Svetličić

Centar velike zvijeri Gorski kotar bike Plodovi gorja Putovima Frankopana NP Risnjak
Centar velike zvijeri Gorski kotar bike Plodovi gorja Putovima Frankopana NP Risnjak

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.