Propisi za vlasnike kuća ili stanova za odmor

 

Vlasnici kuća ili stanova za odmor na području općine Ravna Gora dužni su se prijaviti u Turističkoj zajednici općine Ravna Gora te platiti boravišnu pristojbu za vrijeme boravka u kući ili stanu za odmor.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tko ima pravo plaćati paušal za vlasnike kuća ili stanova za odmor?

Vlasnici kuća ili stanova za odmor, državljani država članica Europskog ekonomskog prostora (sve države članice Europske unije i državljani Hrvatske) osim državljana Bosne i Hercegovine, Republike Srbije, Crne Gore, Islanda, Lihtensteina i Švicarske imaju pravo plaćati boravišnu pristojbu u paušalnom iznosu za vlasnike kuća i za njihovu užu obitelj.
Državljani BiH, Srbije, Islanda, Lihtensteina, Crne Gore te Švicarske plaćaju boravišnu pristojbu po noćenju za vrijeme boravka u kući ili stanu za odmor bez obzira što su vlasnici kuća.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koji članovi obitelji se smatraju užim članovima obitelji?

Članovima uže obitelji u smislu Zakona o boravišnoj pristojbi smatraju se: bračni drug, srodnici u ravnoj lozi i njihovi bračni drugovi, braća i sestre te njihova djeca i bračni drugovi, braća i sestre roditelja te njihova djeca i bračni drugovi, posvojitelj i posvojče te njihova djeca i bračni drugovi, pastorčad, maćeha i očuh.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koji su rokovi za prijavu i uplatu boravišne pristojbe?

Vlasnik kuće ili stana za odmor koji plaća paušalni iznos boravišne pristojbe obvezan je paušalni iznos boravišne pristojbe uplatiti najkasnije do 15. srpnja tekuće godine.
Vlasnik kuće ili stana za odmor koji plaća boravišnu pristojbu po svakom ostvarenom noćenju, obvezan je uplatiti boravišnu pristojbu za sebe i osobe koje borave u kući ili stanu zadnjeg dana boravka u turističkoj općini ili gradu.
 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Da li vlasnici kuća ili stanova za odmor koji plaćaju paušal za vlasnike kuća ili stanova za odmor moraju prijaviti boravak u Turističkoj zajednici?

Vlasnik kuće ili stana za odmor obvezan je u roku od 24 sata po dolasku prijaviti svoj boravak u Turističkoj zajednici i boravak svih osoba u toj kući ili stanu te zadnjeg dana boravka odjaviti boravak.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Koliko iznosi paušal za vlasnike kuća ili stanova za odmor?

Paušal za vlasnike kuća ili stanova za odmor u Ravnoj Gori i Staroj Sušici iznosi:
za prve dvije osobe 45 kuna po osobi
za svaku sljedeću 20 kuna po osobi

Paušal za vlasnike kuća ili stanova za odmor u Šijama iznosi:
za prve dvije osobe 40 kuna po osobi
za svaku sljedeću 15 kuna po osobi

Paušal za vlasnike kuća ili stanova za odmor u Starom Lazu i Kupjaku iznosi:
za prve dvije osobe 30 kuna po osobi
za svaku sljedeću 12 kuna po osobi

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Prilikom prijave boravka u Turističkoj zajednici potrebno je donijeti putovnicu ili osobnu iskaznicu svih članova uže obitelji koji prijavljuju boravak u kući ili stanu.

 

 

 

 

Centar velike zvijeri Gorski kotar bike Plodovi gorja Putovima Frankopana NP Risnjak
Centar velike zvijeri Gorski kotar bike Plodovi gorja Putovima Frankopana NP Risnjak

Proizvod (kom: ) je dodan u košaricu.